Jak vybrat velikost kojeneckého oblečení?

 

Očekáváte přírůstek do rodiny nebo se chystáte na dárek pro novorozené miminko a tápete, jak správně vybrat velikost bodýčka, kombinézky, lacláčů nebo bundičky? Tento článek vám rozjasní, jak funguje číslování velikostí, co znamenají čísla na etiketách, a jak najít ideální velikost pro nového člena rodiny.

Správné velikost kojeneckého oblečení

Kojenecké oblečení se čísluje podle výšky dítěte. Běžně se setkáte s čísly od 50 do 96, kde každé číslo reprezentuje výšku (délku) dítěte a následuje v šesticentimetrových intervalech. Etiketa oblečení často uvádí také věkové rozmezí pro danou velikost, ale délku je vždy důležitější brát v potaz. Tyto velikosti jsou určené pro děti od narození do přibližně 3 roku věku.

Jakou velikost zvolit pro novorozence?

Pro novorozence s průměrnou hmotností je obvyklá volba velikost 56. Nedonošená nebo dvojčata mohou potřebovat menší velikost 50. Naopak, pokud máte větší miminko s hmotností nad 4 kg, bude se jim lépe nosit oblečení velikosti 62. Mějte však na paměti, že novorozenci rychle rostou, a tak oblečení těchto velikostí jim vydrží pouze krátkou dobu, maximálně měsíc. Dbejte na to, abyste nepřeháněli s nákupy a neplýtvali zásobami, které dítě nestihne využít.

Přehledná tabulka velikostí pro snadný Výběr

Pro rychlé a jednoduché určení správné velikosti kojeneckého oblečení si můžete vzít na pomoc naši přehlednou tabulku. Ta vám usnadní výběr, zejména pokud chcete darovat oblečení a nemáte možnost měřit konkrétní dítě.

velikost věk
50/56 0-1 měsíc
62/68 1-6 měsíců
74/80 6-12 měsíců
86/92 12-24 měsíců
98/104 24 - 36 měsíců